Evaluatie zelfsturing ouderenzorg

Een organisatie in de ouderenzorg voerde twee jaar geleden een organisatiemodel met ‘zelfsturende teams’ in. Het middenmanagent verdween en de teams staan stonden zelf aan het roer. Na twee jaar blijkt dat sommige teams uitstekend functioneren, maar dat andere teams het zwaar hebben. Waar ligt dat aan? En wat kan daaraan gedaan worden?

Het doornemen van de oorspronkelijke plannen en huidige notulen, gecombineerd met het interviewen van teamleden, leden van de ondernemingsraad, leden van de patiëntenraad, coaches, hoger management en het bestuur levert waardevolle inzichten op. Het ‘implementatieproces’ van het op papier goede organisatiemodel is destijds niet overal goed verlopen: het is ervaren als een abrupte wijziging met beperkte begeleiding. Ook blijkt dat zelfsturing voor sommige teams niet het beste model is, vanwege de specifieke kenmerken van hun dienstverlening.

Op basis van een aantal concrete aanbevelingen heeft deze zorgorganisatie zich aangepast en is de kwaliteit van hun zorgverlening verbeterd.

Lees het artikel dat ik met collega’s schreef over het veranderproces bij de invoering van zelfsturende teams in Holland Management Review.